check
Dr. Zvi Hayouka | Biochemistry, Food Science and Nutrition

Table of Contents

Contact Us

Head of Institute: Prof. Ido Braslavsky

Administrative manager: Rakefet Kalev

Office Address:
Institute of Biochemistry, Food Science and Nutrition,
Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment,
The Hebrew University of Jerusalem, 
Herzl 229, Rehovot 7610001, ISRAEL

Tel: +972 - (0)8-9489385
Fax: +972 - (0)8-9363208
Email Address: rakefetk@savion.huji.ac.il

Dr. Zvi Hayouka


Lab Website
Fighting pathogenic bacteria using novel peptide-based antimicrobial agents

Novel antimicrobial agents for food applications

Food-borne and other infectious enteric diseases are significant sources of morbidity and mortality worldwide. The high demand for minimally processed, easily prepared and ready-to-eat ‘fresh’ food products poses a major challenge for food safety and quality.

Recent outbreaks of food-borne microbial pathogens have driven the search for innovative ways to inhibit microbial growth in foods while maintaining quality, freshness and safety.

In my lab we will develop chemical tools to inhibit microbial or fungal growth in food.

The interdisciplinary research program will combine food science, peptide chemistry, biochemistry and microbiology toward the design of novel antimicrobial agents for applications in food science.

In the media:

יוצאים מהקופסה: כנס ראשון בארץ לאריזות חכמות, יוזמה של ד״ צבי חיוקה

כתבה של רויטרס שהתפרסמה בסופש האחרון על המעבדה ועל הפפטידים האנטימיקרוביאלים שלנו

Reuters: Aug 17, 2017 - New peptide could help fight drug-resistant 'superbugs'. Israeli scientists develop a peptide that could be used in antimicrobial medicines that could hold the key to treating infections in a post-antibiotic era. Amy Pollock reports.

Fighting Back Against Antibiotic Resistant Superbugs

A unique antibiotic that can kill bacteria that are resistant to conventional antibacterials without damaging the cells that store them has been developed by scientists at the Hebrew University of Jerusalem. The pioneering study was carried out by Dr. Zvi Hayouka and colleagues.

חוקרים ישראלים פיתח אנטיביוטיקה לחיידקים עמידים

על פי הפרסום, ד"ר חיוקה ועמיתיו במכון לביוכימיה בפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית מצאו חומר טבעי שמחסל חיידקים שנמצאו כעמידים בפני אנטיביוטיקה

חוקרים פיתחו אנטיביוטיקה נגד חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה

באנטיביוטיקות תעשה לך מלחמה: חוקרים באוניברסיטה העברית פיתחו אנטיביוטיקה נגד חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה

Israeli Discovery May Help Ward Off Famine

Researchers are seeking regulatory approval for a peptide that can kill bacteria – whether throughout a hospital or inside a milk carton.

הצפרדע שתציל את העולם מרעב

אריזת פלא שמונעת מהמזון להתקלקל, כפתורי מעלית ומעקות של מדרגות שדוחים חיידקים, ותוצרת חקלאית שלא מרקיבה, הם רק שלושה מהיישומים האפשריים של מחקר חדש פורץ דרך, שסינתז חומרים היודעים להשמיד חיידקים